Dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik
Çocuk ve ergen psikiyatrisine en sık başvuru şikayetlerin başında dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik (DEHAB) gelir.
DEHAB çok iyi tanımlanmış ve uzun yıllardır bilinen bir bozukluktur. Genetik faktörler bozukluğun ortaya çıkışında rol alır. Aile bireylerinde dikkat eksikliği, odaklanma sorunu varlığı görülme sıklığını arttırır.
Dikkat Eksikliği: dikkatin çabuk dağılması, konsantre olamama, çabuk sıkılma, sorumluluk almaktan kaçınma, ödev yaparken sıkılma, dikkatin belli bir noktaya yönlendirilememesi (haz, keyif alınan bir eylem esnasında aşırı dikkatli olması örneğin; bilgisayar başında veya çizgi film izleme; dikkat eksikliği olmadığı anlamına gelmez)
Aşırı hareketlilik-dürtüsellik: yerinde duramama, kıpır kıpırlık, motor takılmış gibi koşuşturma, eli kolu sürekli oynar vaziyette olma, uzun süre bir ortamda bekleyememe, sabırsızlık, aceleci davranma, erteleyememe, sırasını bekleyememe, çok konuşma olarak görülür.
Yukarıda bahsedilen şikayetlerden bazıları sizin çocuğunuzda da görülüyorsa ayırıcı tanı yapılması için mutlaka bir çocuk psikiyatri hekimine başvuru yapınız. Dikkat eksikliği ve hareketlilik bozukluğu tçocukluk döneminde başlayan tıbbi bir hastalıktır.
Erken tanı ve tedaviye son derece iyi yanıtlar verir. tedavi edilmediği takdirde akademik, sosyal, duygusal sorunlara yol açar.
Ergenlik dönemi depresyonu başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz
twitter – instagram sayfalarım dan beni takip edebilirsiniz.