Okula başlarken

Okula başlarken

Okula başlarken

Anne-babalara tavsiyeler ve okul reddine karşı öneriler 

Şimdi okullu olduk, Sınıfları doldurduk. Sevinçliyiz hepimiz, Yaşasın okulumuz!

Okul eğitim öğretim yılı her başladığında nedense bu dizeler aklıma gelir. 

2017/2018 eğitim öğretim dönemi başlıyor. Mini mini birlerde okul heyecanı, ailelerde tatlı bir telaş… 

Okul ortamı çocuğun ailesinden belli bir süre uzaklaşarak geçireceği ilk sosyal ortamıdır. Çocuktan daha çok anne babalar bu konuda kaygı duyumsayabiliyor. Evin biriciği evden uzaklaşacak, evin kıymatlisine hiç tanımadıkları kişiler aynı değeri verecek mi acaba? Ebeveynlerin bir kısmında görülebilen bu haklı kaygı duygusu anlaşılırdır. Bu kaygıyla başedebilmek için okul dönemi açılmadan çocuğun başlayacağı okula gidilmeli, gezilmeli, fiziki şartlarına bakılmalı, okul idari birimi, öğretmenleri ve ve çalışan personellerle tanışılmalı, güven duygusu oluştukça, yabancılık hissi azalacak, aşinalık artacak ve  kaygı yatışacaktır. 

Okul araştırılırken çocukla beraber gidilmeli, çocuğun da ortamı görmesi, benimsemesi, sevmesi ve o ortamda kendini güvende hissetmesi gerekir. 

Okul araç-gereçleri için kırtasiye alışverişi çocukla birlikte yapılmalıdır, onun seçeceği malzemeler önemsenmeli dikkate alınmalıdır.  

Okul ortamının güzel yanları öykülerle, resimlerle anlatılabilir. Çocuklar oyun oynamayı severler. Okulda hem eğitim alacağı, yeni bilgiler öğreneceği hem de kendi yaşıt grubu diğer çocuklarla tanışacağı onlarla birlikte oyunlar oynayacağı bilgisi verilmelidir. 

Okula başlarken tabi ki ilk günler çocuklar anne babalarından ayrılmak istemeyebilir. Aile bireylerinden ayrı kalma konusunda zorluk yaşayabilir. Ayrılırken ağlayabilir, okula girmek istemeyebilir. Böyle bir durumla karşılaşmanız normaldir. Bu durum çocuğunuza özel bir durum olmayıp okula yeni başlayan her çocuğun yaşayabileceği olağan bir durumdur. Öncelikle bu duruma karşı hazırlıklı olmak gerekir. 

Okul reddi durumlarında neler yapılmalıdır? 

1-Diğer çocuklarla kıyas yapmaktan kaçınılmalıdır, her bireyin yeni bir ortama, koşula uyum sağlama adapte olma süresi ve süreci farklıdır.  

2-Böyle bir durumda kızma, öfkelenme, suçlama sorunu çözmeyecek aksine kötüleştirecektir. 

3- Çocukla iletişim kurmak çok önemlidir. Okula gitmek istemiyorsa, nedenlerini konuşmalı, onu dinlemeli, duygularını anlamanız yardımcı olacaktır 

4-Sorun ev içi, aile içi kaynaklı ise bu alanda düzenlemeler, aile içi iletişimi güçlendirmeye ve çocuğun yaşına ve bilişsel gelişimine uygun becerileri geliştirmesine yönelik destekleyici yaklaşımlarda bulunulmalıdır. 

5-Okul kaynaklı ise, okul alanında düzenlemeler yapılmalıdır. Bazen sadece okulun fiziki şartları bile çocuğun okul reddi geliştirmesine neden olabilir. Okul içindeki bireylerle arasında bir sorun varsa, rehberlik servisinin ve idarecileri de içine alacak bir yaklaşım işe yarar. Okul nedenli sorun aşılamıyorsa son aşamada sınıf ya da okul değişikliği de yapılabilir.   

6-Çocuk kendini rahat hissedinceye kadar ebeveyn sınıfta bekleyebilir, aşamalı olarak çocuğun ebeveyni ile kaldığı süre azaltılıp, fiziksel yakınlık mesafesi arttırılmalıdır.  

7-Ebeveyn tarafından okula bırakılıyor ise, ayrılma süreleri, vedalaşmalar mümkün olduğunca kısa tutulmalı,  ne zaman tekrar almaya geleceği ve tam olarak nerede bekleyeceği bilgisi açık ve net bir şekilde çocuğa ifade edilmelidir.  

8-Okul reddi olan çocukların öğretmenlerine de iş düşmekte. Daha sıcak, kucaklayıcı, sevgi dolu yaklaşıp çocuğun ortama ve öğretmene ısınmasını sağlamalı, esnek davranmalı, katı kuralcı olmamalı gerekirse çocuk tek başına durabilene kadar annesi ile bir süre kalmasına izin vermeli. 

Sonuç; 

Tedavide temel amaç çocuğun en kısa süre içerisinde okula dönmesini sağlamaktır.  

Okul reddini tetikleyen varsa ebeveyn yoğun aşırı kaygı vs durumlarda ebeveynlerin de destek alması gereklidir. 

Tedavi çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanı ebeveyn ve okul personeli ile ișbirliği içinde yürütülmelidir 

Okul reddinin nedenine göre bir yaklaşımda bulunulması, uyum bozucu aşırı kaygı, depresyon durumlarında bilişsel davranışsal terapiler ve ihtiyaç halinde medikal tedaviler uygulanmalıdır. 

Okul reddi çözümü olan acil müdahale gerektiren bir durumdur, baş edemediğiniz durumda mutlaka bir uzman yardımına başvurunuz. 

Çocukluk çağında görülen Otizm başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz

twitterinstagram sayfalarım dan beni takip edebilirsiniz.

feedback_mix.png